Kepentingan suis DC dalam aplikasi sistem PV

Masa Terbit: Pengarang: Editor Tapak Lawati: 748

Mukadimah 1500VDC

Sejak 2013, pengeluar modul PV utama telah mengalihkan tumpuan mereka kepada pembangunan modul PV 1500V. Pada masa ini, modul PV 1500V telah dibangunkan oleh Kanada, Trina dan JA Solar dsb. Huawei, Sungrow, dan Surpass Sun semuanya sedang membangunkan Inverter bagi voltan sistem 1500VDC. Dilaporkan bahawa Suruhanjaya Elektroteknikal Antarabangsa (IEC) memperkenalkan piawaian perintis modul PV 1500V terikat untuk beralih kepada piawaian wajib dalam masa terdekat. Pelbagai sumber industri menunjukkan bahawa 1500V pastinya akan menjadi standard industri baharu pada masa hadapan. Berbanding dengan 1000V, voltan sistem 1500V adalah lonjakan kualitatif, ini juga bermakna modul dan komponen PV mesti memenuhi keperluan teknikal dan kualiti yang lebih tinggi daripada tuntutan piawaian sedia ada.

Kepentingan suis DC dalam aplikasi sistem PV. Dan bagaimana untuk memilih Suis DC?

Suis DC ialah peranti perlindungan penting dalam aplikasi sistem fotovoltaik, yang secara langsung menjejaskan operasi sistem fotovoltaik yang selamat dan boleh dipercayai. Oleh itu menjejaskan kestabilan keseluruhan penjanaan kuasa fotovoltaik dan hasil, terutamanya dalam sistem fotovoltaik DC 1500V. Untuk memastikan operasi sistem fotovoltaik yang selamat, stabil dan boleh dipercayai, serta operasi sistem penyelenggaraan keselamatan dan proses pemasangan dan pentauliahan penyelenggaraan, pemilihan suis DC yang sesuai adalah amat penting.

Jerman, Belanda dll. Sangat mengesyorkan pengeluar penyongsang mengkonfigurasi suis DC terbina dalam standard untuk setiap penyongsang. United Kingdom, India dan Australia menuntut sistem PV mesti dipasang di luar suis DC. Dengan kejelasan dasar fotovoltaik domestik, pemasangan baru loji kuasa fotovoltaik meningkat dari tahun ke tahun. Khususnya, penggunaan semasa sistem fotovoltaik teragih, pemasangan sistem fotovoltaik atas bumbung isi rumah individu akan menjadi lebih dan lebih popular. Pada masa ini, apa yang dipanggil suis PV DC dalam pasaran domestik kebanyakannya adalah beberapa suis AC atau produk mereka yang lebih baik, yang bukan suis DC dengan gangguan keselamatan dan fungsi pemotongan kuasa tinggi yang digunakan dalam sistem fotovoltaik. Suis AC ini mempunyai kapasiti arka yang sangat rendah, dan kuasa pemotongan beban terkadar adalah jauh dari mencukupi, akibatnya, ia akan dengan mudah menyebabkan terlalu panas, kebocoran dan percikan api, malah membakar keseluruhan loji janakuasa fotovoltaik secara serius. Oleh itu, pilih suis PV DC yang layak akan menjadi penting.

Lembaran Data Teknikal:

Model Produk SM8-250HPV /DC1500V
Nama Produk Pemutus Litar Kes Beracuan
Jenis pelepasan tersandung Magnet terma (Tidak boleh laras)
Standard GB 14048.2,IEC/EN 60947-2
tiang 2
Kategori permohonan A (PV-1)
Bingkai Semasa 250A
Kadar pengendalian Voltan Ue DC1500V
Kadar Voltan Penebat Ui 1500V
Kadar Inpact Volatge Uimp 12kV
Kadar Semasa Dalam 125/160/200/2505/250A
Jenis Kapasiti Pecah H
Had terkadar kapasiti pemutus litar pintas 15kA
Icu
Jalankan Ic kapasiti pecah 100%Icu
Fungsi perlindungan Lama kelewatan Ir 1Dalam
Perlindungan segera Ii 5Dalam
kehidupan mekanikal 10000 kali
Elektrik 2000 kali
dimensi(W/H/Deep) 135mm/200mm/86(noumenon)126mm(Pegangan)
Jenis Pemasangan tetap
Gred Perlindungan Terminal Pendawaian:IP20/Semua Sisi:IP40
Kelembapan Relatif Kurang daripada 95% Di bawah 40 ℃